Ország Lili

Ország Lili

A magyar festészet kiemelkedő alakja, Ország Lili (1926-1978) művészete az emlékezés, a múltba révedés és a holokauszt traumájának feldolgozására összpontosul. 1926-ban született Ungváron zsidó családban. Korai tehetsége már gyermekkorában megmutatkozott. A Képzőművészeti Főiskolán Szőnyi István, Berény Róbert és Szentiványi Lajos tanították. 1948-ban magyarosította a nevét Oesterreicherről Országra.

A főiskola után az Állami Bábszínházban díszletfestőként dolgozott. 1956-ban Bulgáriában töltött nyara nagy hatással volt művészetére, ekkoriban kezdett el a pravoszláv ikonok motívumaival foglalkozni. Az 1960-as évektől egyre elvontabb, geometrikusabb stílusban festett. Művei mélyen megrázóak és elgondolkodtatóak, a holokauszt traumájával való küzdelmet tükrözik. Jelentős grafikai munkásságot is alkotott.

Ország Lili Munkácsy-díjat (1968) és Derkovits-díjat (1973) kapott. Művei a Magyar Nemzeti Galéria és más jelentős gyűjteményekben is megtalálhatók. 1978-ban hunyt el Budapesten, 52 éves korában. Művészete ma is nagy hatással van a magyar festőművészekre. Budapesten utcát neveztek el róla, 2018-ban pedig a Magyar Nemzeti Galériában nagyszabású kiállítást rendeztek műveiből.

Iratkozzon fel hírlevelünkre!

* Kötelező kitölteni
A hírlevél feliratkozással hozzájárulsz ahhoz, hogy megadott személyes adataid kezeljük. Az adatkezelésről további tájékoztatások itt érhetőek el.