Perneczky Géza

Perneczky Géza

Keszthely, 1936-

Perneczky Géza 1954 és 1957 között a Bartók Béla Zeneművészeti Szakiskolában tanult, később az Elte Bölcsészettudományi karán művészettörténetet és magyart tanult.
Perneczky főszerepet játszott a magyar Konceptuális művészet kialakulásában, és korai művei hozzájárultak a magyar neoavantgárd mozgalom kialakulásához. 1970-ben Kölnbe költözött, közben fontos pozíciót töltött be, mint a Kelet-Európa és Magyarország közötti közvetítő.
Munkássága több művészeti ágra is kiterjed, ezek közül a legismertebb a Konceptuális fényképészet és az „experimental film”. 1980-ban a nemzetközi mail arttal kezdett foglalkozni. 1984-től pedig már inkább festőként tekintettek rá. 2006-ban Széchenyi-díjat kapott.
Perneczky művei megtekinthetők Budapesten a Nemzeti Galériában, a Ludwig Múzeumban. A New York-i The Museum of Modern Art, vagy a Metropolitan Museum of Art-ban.


Perneczky Géza művei

Iratkozzon fel hírlevelünkre!

* Kötelező kitölteni
A hírlevél feliratkozással hozzájárulsz ahhoz, hogy megadott személyes adataid kezeljük. Az adatkezelésről további tájékoztatások itt érhetőek el.