• Lossonczy Tamás, Méret és mennyiség
Reprodukálva:
Lossonczy Tamás kiállítása, katalógus, (Műcsarnok, 2005. október 5 - november 13.), szerk.: Andrási Gábor, Pataki Gábor, a Műcsarnok kiadása, Budapest, 2005. (MK 37)

Év
1948

Technika
Olaj

Anyag
Karton

Méret
31x39 cm

Jelzés
J.ho.: felirat 1948

Kategória
Festmény

Megosztom másokkal:

Lossonczy Tamás

Lossonczy Tamás (1904-2009) magyar festőművész, aki a 20. század egyik legkiemelkedőbb alkotója volt a magyar művészeti színtéren. Számos különleges művészeti stílussal és technikával kísérletezett, és számos alkotása kivívta a kritikusok és a közönség elismerését. Lossonczy Tamás 1904. május 5-én született Budapesten. Az édesapja gyógyszerész volt, és korán felismerte fiának művészi hajlamait. Már fiatalon kivételes tehetséget mutatott az rajzolás és a festés terén, és hamarosan beiratkozott a Magyar Képzőművészeti Főiskolára, ahol a híres magyar festőművésszel, Derkovits Gyulával tanult. Lossonczy Tamás képzőművészeti karrierje az 1920-as években indult, és az 1930-as években vált ismertté a művészeti közösségben. Korai művei főként a hagyományos realizmus és a szecesszió stílusát követték, de hamarosan elkezdett kísérletezni a modern művészeti irányzatokkal is. Az absztrakt és a szürrealista művészet hatása egyre erősebben érezhetővé vált munkáiban. Az 1940-es évek közepén Lossonczy Tamás már kialakította sajátos stílusát, amelyet „szerelmi ábrándként” nevezett el. Ez a stílus az emberi testet és az organikus formákat kombinálta az absztrakt elemekkel, különleges színpalettával és szokatlan kompozíciókkal. Ez a stílus vált az egyik legismertebb és legjellegzetesebb vonásává művészetének, és elnyerte a kritikusok és a közönség figyelmét. Lossonczy Tamás az absztrakt festészetben és az emberi test organikus formáinak megjelenítésében való egyedi tehetségével, valamint a szürrealista elemek beépítésével kivételes hozzájárulást nyújtott az európai iskola művészeti diskurzusához. Az alkotásai által kifejezett művészi megközelítése és szellemisége jelentős hatással volt a kortárs művészeti közösségre az európai iskolában. Lossonczy Tamás számos rangos díjat nyert el a karrierje során, többek között a Munka Érdemrend arany fokozatát és a Kossuth-díjat is. Az alkotásai számos hazai és nemzetközi kiállításon szerepeltek, és művei több neves múzeum és magángyűjtemény részei lettek.

Megosztom másokkal:
Lossonczy Tamás, Méret és mennyiség

Iratkozzon fel hírlevelünkre!

* Kötelező kitölteni
A hírlevél feliratkozással hozzájárulsz ahhoz, hogy megadott személyes adataid kezeljük. Az adatkezelésről további tájékoztatások itt érhetőek el.