• Tóth Menyhért, Keletkezés (Genesis)

Proveniencia:

Egykor a Vass László-Gyűjteményben


Reprodukálva:

- Sík Csaba: A Vass-gyűjtemény, ART V. PREMIER Kiadó, Budapest, 1998. (20. oldal)

- Pap Gábor: Nem múló, szent összhang. Tóth Menyhértről - magunk közt. (A Képíró Bölcs remekművei magángyűjteményekben), Két Hollós Kiadó, Budapest, 2010. (130. oldal)


Év
1967

Technika
Olaj

Anyag
Papír

Méret
76x56 cm

Jelzés
J.j.l.: TM

Kategória
Festmény

Megosztom másokkal:

Tóth Menyhért

Tóth Menyhért

Szeged-Mórahalom, 1904. – Budapest, 1980.

A  Képzőművészeti Főiskolán 1935-ben végzett, mesterei Vaszary János, Réti István és Kandó László voltak. A hajósi alkotótábor egyik alapítója. Gyermekkorát Miskén töltötte, majd a főiskola elvégzése után ide költözött vissza. Kollégáitól elzárkózva, magányosan, 1945-1958 között szobafestésből és mezőgazdasági munkákból tartotta fenn magát. Ugyan folyamatosan festett, munkáit a nagyközönség 1964-ig nem láthatta. Festészetének origója a falusi lét, a falusi ember érzései, melyet ötvöz a saját képzeletének metafizikus világával és a modern festészet eszközeivel. Művészete nem köthető semmilyen iskolához, ösztönös alkotó, a naívok világképével és a primitív művészettel mutat rokonságot, de festőisége és mély filozófiai mondanivalója messze túlmutat rajtuk „Szívem az Alföldé, — odanőttem a földhöz, mert ott kapáltam paprikát és majoránnát, hogy festhessek” — mondta a hatvanöt esztendős művész. Művein megjelenik a szürreális fantázia, az expresszív realzmus csakúgy mint az absztrakció. Utolsó festői periódusában fokozatosan redukálja a képi megjelenítést, elhagyja a perspektívát és két dimenzióra vált. Végső állomás a „fehér korszak” az életmű összegzése és egyben csúcspontja, amikor már a színeket is redukálja, szűkszavú vonalai fehér színbe tömörülnek.

 

 

Megosztom másokkal:
Tóth Menyhért, Keletkezés (Genesis)

Iratkozzon fel hírlevelünkre!

* Kötelező kitölteni
A hírlevél feliratkozással hozzájárulsz ahhoz, hogy megadott személyes adataid kezeljük. Az adatkezelésről további tájékoztatások itt érhetőek el.