• Tóth Menyhért, Virágcsendélet (Egy szál virág)

Reprodukálva:

Pap Gábor: Nem múló, szent összhang. Tóth Menyhértről - magunk közt. (A Képíró Bölcs remekművei magángyűjteményekben), Két Hollós Kiadó, Budapest, 2010. (111. oldal)


Év
1968 körül

Technika
Olaj

Anyag
Vászon

Méret
59,5x47 cm

Jelzés
Jelzés nélkül

Kategória
Festmény

Megosztom másokkal:

Tóth Menyhért

Tóth Menyhért

Szeged-Mórahalom, 1904. – Budapest, 1980.

A  Képzőművészeti Főiskolán 1935-ben végzett, mesterei Vaszary János, Réti István és Kandó László voltak. A hajósi alkotótábor egyik alapítója. Gyermekkorát Miskén töltötte, majd a főiskola elvégzése után ide költözött vissza. Kollégáitól elzárkózva, magányosan, 1945-1958 között szobafestésből és mezőgazdasági munkákból tartotta fenn magát. Ugyan folyamatosan festett, munkáit a nagyközönség 1964-ig nem láthatta. Festészetének origója a falusi lét, a falusi ember érzései, melyet ötvöz a saját képzeletének metafizikus világával és a modern festészet eszközeivel. Művészete nem köthető semmilyen iskolához, ösztönös alkotó, a naívok világképével és a primitív művészettel mutat rokonságot, de festőisége és mély filozófiai mondanivalója messze túlmutat rajtuk „Szívem az Alföldé, — odanőttem a földhöz, mert ott kapáltam paprikát és majoránnát, hogy festhessek” — mondta a hatvanöt esztendős művész. Művein megjelenik a szürreális fantázia, az expresszív realzmus csakúgy mint az absztrakció. Utolsó festői periódusában fokozatosan redukálja a képi megjelenítést, elhagyja a perspektívát és két dimenzióra vált. Végső állomás a „fehér korszak” az életmű összegzése és egyben csúcspontja, amikor már a színeket is redukálja, szűkszavú vonalai fehér színbe tömörülnek.

 

 

Megosztom másokkal:
Tóth Menyhért, Virágcsendélet (Egy szál virág)

Iratkozzon fel hírlevelünkre!

* Kötelező kitölteni
A hírlevél feliratkozással hozzájárulsz ahhoz, hogy megadott személyes adataid kezeljük. Az adatkezelésről további tájékoztatások itt érhetőek el.