• Barcsay Jenő, Festőállvány II.

Proveniencia:
– korábban Dr. Keresztes László gyűjteményében

Kiállítva és reprodukálva:

– Barcsay Jenő – A festő, a tanár. Hódmezővásárhely, Tornyai János Múzeum, 2015. május 17. – szeptember 06. katsz.: 114.

Reprodukálva:
– Mednyánszkytól Barcsayig. Modern magyar művészet a Keresztes-gyűjteményben. Szerk.: Kolozsváry Marianna, Budapest, magánkiadás, 2010. 165.
– Modern magyar festészet 1919–1964. Szerk.: Kieselbach Tamás, Budapest, 2004. ksz.: 1441.


Év

Technika
Olaj

Anyag
Vászon

Méret

Jelzés

Kategória
Festmény

Megosztom másokkal:

Barcsay Jenő

Beszterce, 1900. – Budapest, 1988.

A  Képzőművészeti Főiskolán 1924-ben végzett, mesterei Vaszary János és Rudnay Gyula voltak. Ösztöndíjjal élt Párizsban, Itáliában  járt tanulmányúton.  1929-ben fordult meg először Szentendrén. Élete végéig Szentendrén és Budapesten alkotott. 1945-től a Magyar Képzőművészeti Főiskolán tanított.  Művészeti anatómiát és szemléleti látszattant tanított. Megírta és -rajzolta az európai művészeti anatómia oktatás legfontosabb könyvét, melyet számtalan nyelvre lefordítottak és napjainkban a világ minden táján használják a művészeti oktatásban. Művészeti anatómia professzorként a XX. század második felének szinte valamennyi képzőművészét tanította, sokukra élethosszig tartó hatást gyakorolt. Korai korszaka után a 30-as években kezdte kialakítani saját kubisztikus stílusát főként szentendrei tájakról készített képein. Festészetében központi téma a nőalak és a szentendrei házak. Az 1960-as évektől egyre szigorúbb geometrikus munkákat készít, melyeket a végletekig redukál. Jelentős a murális munkássága is. Források: arcanum, artportal

Megosztom másokkal:
Barcsay Jenő, Festőállvány II.

Iratkozzon fel hírlevelünkre!

* Kötelező kitölteni
A hírlevél feliratkozással hozzájárulsz ahhoz, hogy megadott személyes adataid kezeljük. Az adatkezelésről további tájékoztatások itt érhetőek el.